- Štítky blogu
- Kosmetika
- Starostlivost o pleť
- ruzova kosmetika
- Krása
- Růžová kosmetika
- Růžový olej
- Pleť
- Růže
- bulharská kosmetika
- bulharska kosmetika
- Růžové údolí
- kosmetika biofresh
- Soutěž
- fotosoutez
- růžová kosmetika
- kosmetika s ruzovym olejem
- parfémy
- soutez
- kosmeticke tipy
- růžové parfémy
- Péče o pleť
- Cestování
- kosmetika
- Zdraví
- Bulharsko
- Přírodní kosmetika
- exfoliace
- celulitida
- scrub
- telovy olej
- suchy telovy olej
- starostlivost o plet podzim
- peeling
- krém na ruce
- suché ruce
- suchá pokožka rukou
- strarostlivost o ruce
- parfém Inspired
- parfém Biofresh
- parfém z růží
- podzim
- hlava parfému
- kosmetika z ruzi
- pánska kosmetika
- starostlivost o plet
- co si sbalit na dovolenou
- jak se starat o plet v lete
- opalovaci kremy
- Úvod
- RŮŽOVÝ BLOG
- Svět krásy a kosmetiky
- Historie růžové kosmetiky
Historie růžové kosmetiky
Záznamy říkají, že pěstování růží pro účely louhování jejich lupenů v olivovém oleji na to, aby se z nich dal získat růžový olej, se začalo již v 1. století našeho letopočtu.
Pěstování růží bylo výsadou Persie. Až kolem 7. století se začalo s destilací, tedy s výrobou růžové vody. Tak to šlo několik století, až do pádu Byzance v 14. století. Turci přenesli pěstování růží do oblasti Turecka a Bulharska. Peršané si růžovou vodu velmi cenili a používali ji na léčbu, ale i v kulinářství. Obliba růžové vody se do Evropy dostala poměrně pozdě, koncem 1. poloviny 19. století. V muslimských zemích se používá k obřadům dodnes, zejména ve spojitosti s očisťovacími praktikami.
Využití růžové vody
Růžová voda se používá v kosmetickém průmyslu při výrobě pleťových vod a pro výrobu parfémů, také v medicíně, léčitelství a na vaření, zejména při výrobě orientálních cukrovinek, jako jsou halva, Gulab Jamun (smažené kuličky, chutí podobné našim šiškám, máčené v sirupu z cukru a vody, s přidáním růžové vody), už i u nás známé baklavy nebo rýžového dezertu. V medicíně se používá hlavně pro antibakteriální a antiseptické účinky, k čištění pleti, léčbu akné. Má pozitivní vliv na psychickou pohodu, působí antidepresivně a uklidňuje. Také se používá k léčení nemocí srdce, stresu a nervového vypětí. Je výjimečná tím, že neobsahuje alkohol a výborně hydratuje pleť.
Výroba růžové vody
Růžová voda se kdysi vyráběla destilací v měděné nádobě, v Bulharsku zvané dulpan, nad ohněm. Nahoře k ní byla připevněna měděná trubka směřující dolů, aby zachytila v ní srážející se páru do sběrné nádoby. V Íránu se chladila jen sběrná nádoba, v Bulharsku se chladila kondenzační trubka. Bulharská růžová voda tak dosahovala vyšší kvalitu. V Ománu se navzdory velké poptávce po růžové vodě zachovala právě tato tradiční výroba. Do nádoby, která měla při dně šířku asi 80 cm a při vrchu asi 20 cm, bylo přemístěno 12 kg růžových lupenů posbíraných mezi 5. a 11. hodinou ranní a zalily se asi 40 litry vody. Nad ohněm se nádoba postupně zahřívala až do varu, odtud se odpařená a zkondenzovaná voda dostávala do sběrné nádoby. Tak se do sběrné nádoby dostalo i trochu růžové silice - Attar. Silice byla velmi vzácná a používala se do parfémů. Když po ní nastala velká poptávka, napadlo někomu vydestilovat vzniklou vodu ještě jednou, a tak se získal kvalitní růžový olej získaný stoprocentní destilací, takzvané bulharské růžové Otto. Při druhé destilaci se totiž do Attar dostali i ostatní složky, které byly dříve rozpuštěné v růžové vodě z první destilace.