Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

 

Kontaktujte mě, rád Vám pomůžu!

Martin Janota

 

facebook google+

+421 905 972 302

+420 607 009 625

ruzovakosmetika@gmail.com

 

 

 

 

 

Doporuč GoPay

NOVINKY

arr3Dárek zdarma k nákupuVaše oblíbená akce je zpět!   Tentokrát Vám k nákupu nad 450 Kč dáme sprchový gel s levandulou. A... arr3Historie růžové kosmetikyZáznamy říkají, že pěstování růží pro účely louhování jejich lupenů v olivovém oleji na to, aby se z...
 

07. 01. 2018 | Svět krásy a kosmetiky

Vše, co potřebujete vědět o arganovém oleji

 

Kde se vzal arganový olej?

 

Arganový olej k nám dorazil přímo z pouští Maroka a okamžitě si získal velkou popularitu především v kosmetickým průmyslu. Jeho popularita ale není jen mediální bublinou. V případě tohoto vzácného oleje se jedná o zaslouženou slávu, protože má neskutečné množství pozitivních účinků na lidské tělo, a to zevnitř i zvenčí. Proto ho právem v Maroku (a už i po celém světě) nazývají pouštním zlatem. Jeho význam dokazuje i fakt, že Argánie trnitá je pod ochranou UNESCO. Jeho výskyt je totiž velice vzácný a v současnosti ho můžeme najít jen v Maroku a v okolí měst Agadir a As Sawíra.

 

Arganový orech

 

 

Jak sa arganový olej získává?

 

Arganový olej se získává z plodů Araganového stromu, jehož oficiální název je Argánie trnitá (Argania spinosa). Tyto plody se suší na přímém slunci a po vysušení se z nich ručně vytahují semena. Ty se následně lisují za studena a na závěr olej projde filtračním papírem. Celý proces je tedy mechanický, bez použití chemických látek. Olej proto řadíme mezi panenské oleje.

 

 Arganový ořech   Arganové ořechy

 

Kde nachází arganový olej uplatnení?

 

Arganový olej má velmi široké využití. Jednotlivé způsoby používání se odvíjejí od jeho různých účinků. Používá se proto především v kosmetice, a to v různých formách, no uplatnění nachází i v kuchyni.

 

  • V kosmetice se používá buď čistý arganový olej anebo je součástí různých dermatologických přípravků (krémy, emulze, séra, sprchové gély, šampony nebo peelingy).

 

  • Arganový olej je taky výborným pomocníkem v kuchyni. Doporučuje se konzumovat za studena. Přidává se do hotových jídel, nebo se pro zdraví užívá každý den jedna čajová lžička čistého arganového oleje.

 

Pozor na skladování! Čistý arganový olej je citlivý na světlo, proto ho doporučujeme skladovat na tmavém místě.

 

 

Široká skála účinků

 

Je až neuvěřitelné, s čím vším nám může arganový olej pomoci. Jeho účinky bychom mohli jmenovat celé hodiny, proto vybíráme ty nejzajímavější:

 

Vlasy

VLASY – posilňuje životnost vlasů, hydratuje je do hloubky, dodává jim lesk, zaceluje roztřepené konečky, prodlužuje životnost barvy u barvených vlasů.

 

PLEŤ - léčí akné a zmírňuje tvorbu jizev na tváři. Dobře se vstřebává a snižuje tvorbu mazu u mastný pleti.

 

VRÁSKY - má silný anti-age efekt, podporuje tvorbu kolagenu a elastinu v pokožce, vyhlazuje vrásky a zabraňuje vzniku nových vrásek.

 

TĚLO - hydratuje položku celého těla a zanechává ji sametově hebkou, a to bez zanechání pocitu mastnoty.

 

Ruce

RUCE A NEHTY – zjemňuje a hydratuje pokožku na rukou, posilňuje nehty a zabraňuje jejich třepení, zaceluje nehtová lůžka.

 

 

RANY - arganový olej má antiseptické a bakteriální účinky, urychluje hojení ran a popálenin a předchází vzniku strií.

 

KOŽNÍ NEMOCI - léčí různé kožní problémy, jako je akné, ekzém, lupénka, popáleniny a jiné podráždění a zápaly.

 

 

Arganový olej jako potravina

 

Potravinářský arganový olej se získává lisovaním semen, které předtím prošli pražením. Proto má tmavší barvu a intenzivnější aroma jako kosmetický arganový olej. Jaké jsou jeho účinky při konzumaci?

 

  • Díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin pomáhá bojovat proti cholesterolu a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Upravuje vysoký krevný tlak.
  • Snižuje hladinu cukru v krvi.
  • Je to silný antioxidant.
  • Zvyšuje koncentraci pepsinu, čím podporuje trávení.

 

Arganový orech

 

Jak rozeznat kvalitní arganový olej?

 

Kvalitu arganového oleje nám ukazují jeho vůně, barva a konzistence, důležitý je ale i obal a mnohokrát jeho nízkou kvalitu naznačuje i cena.

 

Obal

V první řadě dbejte na to, v jakém balení arganový olej kupujete. I kdyby šlo o kvalitní olej, pokud je nesprávně zabalen, ztrácí část svých účinků. Důležitý je tmavý obal, protože při kontaktu se světlem se v arganovém oleji rozpadávají mnohé jeho účinné látky a produkt tak ztrácí na kvalitě. Ideálním obalem pro olej je sklo, protože jde o nezávadný materiál, který do oleje neuvolňuje žádné toxické látky. Proto doporučujeme sahat po oleji ve tmavé lahvičce.

 

 

Vůně

Arganový olej má jemné lehké oříškové aroma. V případě potravinářské verze je tato vůně výrazně intenzivnější. Určitě byste neměli cítit žádný kyselý nebo jinak podezřelý zápach. Pokud naopak necítíte vůbec nic, může to naznačovat, že olej byl z nějakého důvodu umělo zbavený svojí vůně. Používá se k tomu proces zvaný dezodorizace a způsobuje taky ztrátu účinných látek.

 

Arganový olej

 

 

Barva

Dalším indikátorem kvality arganového oleje je jeho barva a vzhled. Kosmetická verze oleje má světle žlutou barvu, potravinářský olej je o něco tmavší. Když uvidíte, že se v oleji tvoří lehčí zákal, neznepokojujte se – jde o zbytky z mletých arganových jader. 

 

Konzistence

Arganový olej se do pokožky lehce vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Pozor na slizkou a mazlavou konzistenci a neměl by být ani vodnatý.

 

Zpozornět byste měli i v případě, že vám arganový olej způsobí podráždění pleti. Pravý arganový olej je totiž hypoalergenní, takže alergické reakce nezpůsobuje.

 

Arganové ořechy

Cena

V neposlední řadě byste měli zpozornět, když narazíte na arganový olej, který je výrazně levnější než u ostatních obchodníků. Pravda je taká, že kvalitní arganový olej skutečně nekoupíte levně. Jak jste se už dočetli v tomto článku, jedná se o velice vzácný strom, který se nachází jen na malé části pouští v Maroku.

Kromě toho získání skutečně kvalitního oleje vyžaduje mnoho hodin těžké ruční práce, takže náklady na výrobu jednoho litru oleje jsou skutečně vysoké.

 

Pokud se vám nechce investovat do čistého arganového oleje, řešením je kosmetika, která ho obsahuje. V našem e-shopu najdete řadu Royal Rose, která je unikátní právě díky spojení dvou velice vzácných olejů – arganového a růžového.

 

Royal Rose

 

 

Spojení arganového a růžového oleje

Arganový a růžový olej jsou dva oleje, které se řadí k těm nejvzácnějším na světě. Jejich spojení proto přináší naprosto výjimečnou kosmetiku, která dodá pleti kompletní starostlivost. Oba oleje pleť vyživují do hloubky, hydratují a působí aktivně proti vzniku vrásek. Navíc se jejich účinky vzájemně násobí, takže společně jsou tyto dva oleje ještě mnohem účinnější.

 

 

Pár zajímavostí na závěr

 

  • Arganovník poskytuje obživu pro místní marocké kozy. Ty dokážou vylézt až do koruny stromu a pasou se přímo na něm.

 

Berberské kozy na arganovníku

 

  • Výroba arganového oleje má v Maroku dlouholetou tradici, a to hlavně v kmenu původních obyvatel – Berberů. Ti dokážou zužitkovat nejen plody, ale téměř celý strom. Dřevo používají na vytápění obydlí i na vaření. Slouží jim též jako stavební materiál.

 

  • Ruční výrobě arganového oleje se věnují berberské ženy. Tato práce jim poskytuje dobré pracovní podmínky a slušnou mzdu.

 

Arganový olej

 

Autor článku: Zdenka Danišová

 


NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ